sunnuntai 28. elokuuta 2016

Elinikäinen ja elämänlaajuinen oppiminen

Elinikäisen oppimisen ajatuksen mukaan ihminen oppii uusia asioita koko elämänkaarensa ajan. Oppiminen läpi elämän on osa ihmisen perusolemusta. Elinikäisestä oppimisesta on tullut välttämätöntä yhteiskunnan nopean kehittymisen johdosta. Ajatus kokemuksellisen oppimisen kuulumisesta koko elinikään ei ole kuitenkaan uusi. Koko ihmislajin menestys on perustunut kykyyn sopeutua uusiin tilanteisiin eli oppimiseen. Ihminen on hankkinut aina tietoisesti tai tiedostamatta kokemuksia ja virikkeitä, joilla tyydyttää erilaisia tarpeitaan.

Elinikäisen oppimisen käsite on vanhaa perua. Elinikäisen oppimisen ajatus mainitiin ensimmäisiä kertoja jo vanhoissa intialaisissa ja kreikkalaisissa kirjoituksissa. Elinikäisen oppimisen käsitteen määrittely on laaja ja kattaa suuren osan inhimillisestä oppimisesta. Elinikäisellä oppimisella tarkoitetaan kaikkea elämän aikana tapahtuvaa oppimista. Elinikäisen oppimisen rinnalla voitaisiin käyttää myös käsitettä elämänlaajuinen oppiminen. Se sisältää kaiken oppimisen riippumatta siitä, missä yhteydessä ja millä tavalla oppiminen tapahtuu. Tutkintoon johtavan koulutuksen lisäksi oppimista tapahtuu myös muissa organisoiduissa oppimistilanteissa sekä arkipäivässä muun toiminnan yhteydessä.

Oppimisen koulutuskeskeisessä määritelmässä on herätty huomaamaan, että suurin osa oppimisesta tapahtuu koulutusjärjestelmän ulkopuolella esimerkiksi vapaa-aikana, työssä ja harrastuksissa ja sen seurauksena niin sanottu arkipäivän oppiminen on saanut yhä enemmän huomiota. Sille ominaista on informaalisuus, satunnaisuus ja yhteys erilaisiin elämäntilanteisiin.

 Elinikäisen oppimisen odotukset nousevat nykypäivänä enemmän yhteiskunnan kuin yksilön tarpeista. Yhteiskunnalliset perustelut liittyvät kansanvaltaan ja yhteiskunnan demokraattisen järjestelmän toimivuuden edistämiseen. Lisäksi taustalla vaikuttavat tuotantotoiminnan ylläpitäminen ja tehostaminen. Elinikäisen oppimisen yksilölliset perustelut pohjautuvat näkemykseen ihmisen henkisen kehitysprosessin jatkumisesta läpi elämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti